Dr. aan het woord door: Dierenarts Peter Boskamp
© Dierenarts P. Boskamp
Het is verboden bovenstaande artikelen te vermenigvuldigen en te verspreiden. 
Ook zal opgetreden worden als zonder toestemming de artikelen of gedeelten 
daarvan op een andere wijze gepubliceerd worden

Deel 19:  "Zin en onzin over "spoorboekjes" in de medische begeleiding van de duivensport"

De afgelopen weken bereiken me net als andere jaren rond deze tijd weer diverse mailtjes van liefhebbers met de vraag om een begeleidingsschema op te stellen voor hun reisduiven. Meestal volgt dan het aantal duiven al dan niet met vermelding, Vitesse, MF of Fond.
Blijft deze laatste vermelding achterwege dan is het opstellen van een dergelijk "spoorboekje" welhaast helemaal onzinnig.

Ik ben en blijf van mening dat de medische begeleiding in de duivensport maatwerk zou moeten zijn. De begeleiding kan pas echt duidelijke vruchten af gaan werpen als de dierenarts voldoende informatie van de liefhebber (let wel onder liefhebber versta ik dus iets anders dan onder duivenhouder) heeft gekregen over spelwijze en duiven. Tot die tijd kan een dierenarts niet meer doen dan het geven van algemene richtlijnen die moeten bijdragen aan het gezond houden van de duiven.
Nu kan dit op zich al waardevol zijn. Zeker in die gevallen waarbij aan bepaalde basisprincipes voorbijgegaan wordt. Ik breng in dit verband nog even in herinnering wat ik in een ander artikeltje schreef: de kans dat duiven tijdens de eerste wedvluchten in de korf besmettingen kunnen oplopen is levensgroot aanwezig tgv  de stress, weersomstandigheden en het aanwezig zijn van latente infecties. 
Daarom is het in veel gevallen verstandig om voor het seizoen een luchtwegkuur te geven om zo eventuele latente (verborgen) infecties te bestrijden en zo schoner aan het seizoen te beginnen ( Het is natuurlijk nog beter om bij twijfel een deskundige arts erna te laten kijken of dit nodig is).
Om dezelfde reden is het dus belangrijk ook na de korte eerste vluchten voorbehoedend te handelen omdat er nog steeds genoeg liefhebbers zijn die het vorige advies in de wind slaan en op die manier mogelijk een bron van besmetting in de korf kunnen zijn voor de duiven van collega liefhebbers.
Besmettingen komen op deze manier meestal na de 2-4de vlucht bovendrijven. Dat dit geen loze kreet is moge blijken uit het feit dat het omstreeks deze tijd is dat de wachtkamer na het weekend druk bevolkt begint te raken met liefhebbers die "de klos" zijn met hun duiven.
Daarom: Preventie!!!

De algemene adviezen kunnen zeker waardevol zijn in het helpen bij het gezond houden van de duiven. Maar een vitesse speler zal ik andere medicatie en voedingssupplementen adviseren dan een Fondspeler. Een vitesse speler moet zijn duiven nu toch zo langzaamaan schoon hebben wat de koppen betreft. Maar een Fondspeler heeft nog enige tijd.
Boni-bronchicron is bijvoorbeeld een middel ter ondersteuning in deze tijd van het jaar als er irritatie aan de luchtwegen is. In mei zijn veel van de klachten van nu wat dat betreft verdwenen door de betere weersomstandigheden en gelden dus andere normen.
Fondduiven laat ik  daarnaast veel liever individueel behandelen dan via het drinkwater.

Wat al voor de medicatie geldt, geldt nog meer voor de voedingssupplementen. Voedingssupplementen kunnen een waardevolle aanvulling zijn bij het "in forme" krijgen van de duiven. Maar ook hier geldt weer dat er verschillen bestaan tussen de voedingssupplementen. Voedingssupplementen hebben alleen echt zin als de duiven gezond zijn. Dan kunnen ze mogelijk een bijdrage leveren. Maar bij duiven die niet gezond zijn kan men zijn geld beter sparen.

Wat beoog ik nu met bovenstaande opmerkingen? Is het dan allemaal zo ingewikkeld? Zijn er geen algemene raadgevingen te geven? Moet het allemaal zo nauwgezet gebeuren?
Nee. ook dat niet natuurlijk. Ik ben juist ook weer een tegenstander van die schema's en spoorboekjes die je doen geloven dat als je drie keer per dag iets anders in de drinkpot doet de resultaten voor het oprapen liggen. Niets is minder waar 
Dat is net zo'n klip en klare onzin als artsen die gaan uitroepen dat ze een liefhebber "een eerste" kunnen bezorgen als men maar zijn middelen gebruikt.  Daar komt immers veel meer bij kijken. 
Maar sommige praatjes blijken hardnekkig.
Zo ook de roep om "spoorboekjes."

Wilt U voor de eerste vluchten een paar goede adviezen van me? En dat is in principe dus geen spoorboekje van die dag dit middel en die middag dat. 
Dat zijn gewoon een aantal (bekende) tips waar een ieder zijn voordeel mee kan doen.
 

1. Zorg dat de duiven vrij zijn van coccidiose, wormen en het geel.

Gebruik voor het geel in deze tijd van het jaar liefst twee dagen achtereen een geelcapsule voor. Dan zijn de duiven tenminste echt schoon. De adviezen om nu of tijdens de vluchten " om de paar weken een paar daagjes iets in het drinkwater te geven" werken niet en zijn op zijn zachtst gezegd achterhaald.
goed voor de beurs van de verkoper van die middelen want U zult ze moeten blijven gebruiken op die manier.

2. Als we er dan van uit gaan dat de duiven vrij zijn van het geel, laten we dan ook zorgdragen dat de weerstand van de duiven optimaal wordt en ook blijft. Ik ben daar duidelijk in ook al maak ik hier volgens sommigen dan reclame voor onze eigen parochie. Onze Boni-SGR draagt in deze zeer zeker bij aan het optimaliseren van de weerstand. Maar ook al is het een puik middel, dan geldt ook hier de opmerking dat wondermiddelen niet bestaan. 

3. Zorg dat de koppen van de duiven schoon zijn bij het begin van de vluchten. Geef rond deze tijd een goede luchtwegen kuur met middelen die goed werken. hoedt U voor de 5% potjes met vaak te lage doseringen. Er zijn diverse middelen. Wij gebruiken de SA-mix, poeder 18 of  poeder 26. Maar ook andere middelen zijn mogelijk. Hebt U twijfels over een te gebruiken middel mail het gerust. uitgangspunt is gewoon dat de kuur effect moet hebben.

4. Zijn de duiven schoon aan de start van het seizoen, zorg dan de eerste vluchten voor een goede preventie. Al naar gelang of er wel of niet met geelcapsules gewerkt wordt  adviseren wij poeder 26 of poeder 18. Maar ook hier geldt dat er meerdere wegen naar Rome leiden. Maar doe het wel goed of doe het niet. Overweeg bij thuiskomst het gebruik van een recuperatiedrank (bijvoorbeeld Bonisol of elektrolytenmix)

5. Zijn de duiven schoon en goed en wil men iets extra's dan kan men bij de korte vluchten een ondersteuning geven met voedingssupplementen als B.M.T of  Boni-Topconditie.

6. Voor de inkorving kan men gebruik maken van middelen als Boni-mineral of energiecapules.

Ook hier geldt weer ondersteuning werkt pas optimaal indien toegepast bij gezonde duiven. toevlucht zoeken tot dit soort middelen als compensatie voor een matige gezondheid is als het paard achter de wagen spannen.

7. Dit is een basis. En in zoverre kan men dit als men dat wil als een spoorboekje beschouwen. Gaat het  goed dan is bijstellen in kleine stappen naar supplementen voor de langere afstand mogelijk en soms wel maar soms ook niet gewenst. Dat kan verschillen al naar gelang de omstandigheden. Soms kunnen zwaardere voedingssupplementen het lichaam te zwaar belasten.

Wat is de moraal van dit artikeltje?

Natuurlijk zijn er adviezen te geven voor een basisgezondheid. Maar een langlopend spoorboekje kan het ene jaar wel heel goed uitpakken en het andere jaar totaal niet. Want kunt U me nu begin maart vertellen onder welke weersomstandigheden de duiven de derde week van april moeten vliegen. Zou het ook niet zo kunnen zijn dat ze dan niet los komen omdat het weer te slecht is.
Kortom gebruik U gezond verstand, zorg voor een basisgezondheid en mail gewoon bij twijfel voor overleg. Waar mogelijk zal ik U adviseren.
 

En voor diegenen die toch meer handgrepen willen staat in onze overzichtsnieuwsbrief voor Vitesse, Midfond en Fond meer info.

 Voor vragen sta ik zoals altijd open.  

Peter Boskamp
dgkcentrum@planet.nl

Terug naar Dr. aan het woord
Terug naar Duiven.net

Een site van ADVIDU, Utrecht