Nieuws 29 januari

15.30 uur 29 jan.

De familie Basch uit Deil heeft ons bericht dat Dick Basch bij het ongeluk in Polen om het leven is gekomen. 

Wij Wensen de familie Basch heel veel sterkte toe in deze moeilijke tijd.


15.00 uur 29 jan. 

KATOWICE Bij de ramp in Katowice is ook een Nederlander om het leven gekomen. Het is een duivenmelker uit Deil.Zijn zoon en een andere Nederlander raakten lichtgewond. De zoon had zijn vader nog gezien en vreesde al het ergste.Volgens hem was zijn vader meteen dood toen het dak van de hal instortte.De zoon kon op tijd een ruimte induiken waardoor hij niet geraakt werd door de metalen dakconstructie. Op de duivenbeurs in Polen waren 15 tot 20 Nederlandse standhouders.Onder de slachtoffers zijn 13 buitenlanders, vooral Duitsers,Tsjechen en Slowaken.

Het aantal doden in de ingestorte evenementenhal opgelopen tot 66.Het zoeken naar overlevenden is gestaakt. Sinds gisteravond was er niemand meer levend uit het puin gehaald. Het is onduidelijk hoeveel slachtoffers nog onder het puin liggen.Toen het dak van de hal instortte, waren er zo'n 500 mensen in de hal. In de hal was een duivenbeurs aan de gang.De hal was vier jaar oud.Mogelijk is het dak bezweken onder de sneeuw. Volgens de autoriteiten was de sneeuw van het dak weggehaald,maar ooggetuigen zeggen dat er nog een dik pak op lag.

Bron: NOS Teletekst


09.50 uur 29 jan.

Het staat nu vast dat de vermiste Nederlander is omgekomen bij de drama in Poolse Chorzov. Een zoon van het slachtoffer was zelf ook bij de ramp aanwezig. Hij is licht gewond. Volgens de laatste berichten zijn er meer dan 85 doden geborgen en vele opgenomen in het ziekenhuis. Nog steeds worden er doden onder het puin vandaan gehaald. Er worden geen tekenen van levenden meer gehoord. Gezien de extreme koude vannacht min 17 graden hebben de Poolse autoriteiten de hoop op overlevenden opgegeven.  


00.50 uur  29 jan.

Volgens de laatste berichten zijn er meer dan 20 doden gevallen. Tevens zijn er 85 mensen opgenomen in het ziekenhuis. Tientallen mensen worden  vermist en liggen waarschijnlijk nog beklemt onder het Puin. Van de ongeveer 30 Nederlanders (bezoekers en standhouders) die in de zaal aanwezig waren zijn er twee gewond onder het puin vandaan gehaald. Een derde Nederlander wordt nog vermist. De overige Nederlanders schijnen met de schrik vrijgekomen te zijn. Zoals het er nu uitziet is het dak niet bezweken onder het gewicht van de sneeuw maar mogelijk is een constructiefout de oorzaak van het ongeval.


23.55 uur. 28 jan.

Volgens de laatste berichten zijn er 20 doden geteld. Diverse Nederlanders zijn opgenomen in het ziekenhuis met uiteenlopende verwondingen. Een daarvan is ernstig gewond. Een andere landgenoot wordt vermist. Vele standhouders en bezoekers liggen nog beklemt onder het Puin. De snijdende koude (-17 graden) bemoeilijkt de reddingswerkzaamheden.

23.00 uur. 28 jan.

Nog steeds zitten er ongeveer 100 mensen beklemd onder het puin van de evenementenhal in CHORZOV. Op dit moment is het 15 graden onder nul. De extreme koude bemoeilijkt de reddingswerkzaamheden. Voor zover we nu weten zijn er twee Nederlanders opgenomen in het ziekenhuis een daarvan heeft een gebroken been.


Doden in Polen door ingestort dak CHORZOV 28 jan.

In Chorzov in Zuid-Polen is het dak ingestort van een hal waarin een duivenbeurs werd gehouden.Er zijn zeker 12 doden gevallen.Zo'n 50 mensen zijn naar ziekenhuizen gebracht.Vermoedelijk zitten nog honderden mensen bekneld. De Poolse duivenbeurs trekt jaarlijks 50.000 bezoekers.Volgens één van de Nederlanders die op de beurs waren,is er onder de doden ook een Nederlander. Eerst werd gedacht dat het dak was bezweken onder de sneeuw van de laatste dagen.Maar volgens de Poolse media had de organisatie de sneeuw juist van het dak verwijderd,en is het dak ingestort door een constructiefout.

Bron: NOS Teletekst

Terug naar Nieuws
Terug naar Duiven.net

Een site van ADVIDU, Utrecht