Nieuws 18

De leukste weetjes over duiven

We voeren ze graag onze kruimeltjes. Roekoe, roekoe, de welbekende slogan van bekende Nederlander Fred van Leer, heeft alles te maken met dit diertje. En iedereen ziet ze geregeld wel eens voorbij vliegen in Nederland. Inmiddels weet jij allang waar wij het over hebben. Juist, duiven. Als je in Nederland een duif ziet vliegen is dit in de meeste gevallen een rotsduif, houtduif, holenduif, stadsduif, zomertortel of Turkse tortel omdat deze het meest voorkomen in Nederland.

 Daarnaast staat de duif bekend als internationaal vredessymbool. Naast deze welbekende feiten zijn er echter ook nog tal van zaken die de meeste Nederlanders nog niet weten over deze vogelsoort. Daar moet maar eens verandering in worden gebracht. 

De leukste weetjes over duiven

We voeren ze graag onze kruimeltjes. Roekoe, roekoe, de welbekende slogan van bekende Nederlander Fred van Leer, heeft alles te maken met dit diertje. En iedereen ziet ze geregeld wel eens voorbij vliegen in Nederland. Inmiddels weet jij allang waar wij het over hebben. Juist, duiven. Als je in Nederland een duif ziet vliegen is dit in de meeste gevallen een rotsduif, houtduif, holenduif, stadsduif, zomertortel of Turkse tortel omdat deze het meest voorkomen in Nederland. Daarnaast staat de duif bekend als internationaal vredessymbool. Naast deze welbekende feiten zijn er echter ook nog tal van zaken die de meeste Nederlanders nog niet weten over deze vogelsoort. Daar moet maar eens verandering in worden gebracht. 

Wat je nog niet wist

Wist jij al dat een mannetjesduif een doffer wordt genoemd en een vrouwtjesduif een duivin? Nee? Dan wist je waarschijnlijk ook niet dat een duif gemiddeld genomen 16 tot 20 dagen broedt voor zijn jong uitkomt. En wist je dat jonge duiven blind ter wereld komen. Na ongeveer 3 tot 6 dagen gaan hun ogen open en dan kunnen ze gemiddeld 20 dagen later al vliegen. Bijzonder snel, niet? Je kunt een mannetjesduif overigens vaak van een vrouwtjesduif onderscheiden doordat het mannetje een groter kopje heeft dan het vrouwtje.

Waarom er zoveel duiven te vinden zijn in stadscentra

De stadsduif is een welbekend fenomeen in diverse stadscentra in Nederland (en in andere landen ter wereld natuurlijk ook). Veel mensen en kinderen voeren de duiven graag met overgebleven kruimeltjes. Maar hoe komt het, tot ongenoegen van vele Nederlanders, toch dat er in de stad altijd zoveel duiven te vinden zijn?  Dat komt doordat de stadsduif een afstammeling is van de rotsduif. De rotsduif komt zoals zijn naam al doet vermoeden van oorsprong veel voor in rotsachtige gebieden waar dus veel steen is en weinig groen. Juist, net als de omgeving in vele stadscentra. Doordat de stadsduif weinig groen nodig heeft, heeft hij in de stad ook weinig concurrentie van andere dieren omdat die vaak wel groen nodig hebben. Daarom is dit voor duiven tegelijkertijd een hele veilige plek om hun jongen groot te brengen. Doordat in de stad vaak ook nog eens voedingsresten te vinden zijn maakt dit de omgeving voor de stadsduif alleen nog maar aantrekkelijker. Een andere manier waarop je de duif in stadscentra zou kunnen tegenkomen is door de bekende tassenwinkel Duifhuizen. Deze bekende zaak kun je een veelvoud aan tassen kopen denk hierbij aan een Dakine rugzak, de Zebra schooltas en de Ted Baker schoudertas.

Wat weet jij over duivenmelk

Wist jij dat er ook duivenmelk bestaat? Nog nooit een glaasje van gedronken? Niet zo gek ook, het is natuurlijk niet vergelijkbaar met de melk die wij in de supermarkt kopen en drinken. Duiven maken echter wel een substantie aan die lijkt op melk om daarmee hun jongen te kunnen voeden. De duiven bewaren dit goedje vol gezonde voedingsstoffen dat lijkt op melk in hun krop. De zogenaamde duivenmelk bevat ook belangrijke antistoffen, het is dus redelijk vergelijkbaar met moedermelk. 

Terug naar Duiven.net

Een site van ADVIDU, Utrecht