Nieuws 1


Een speciale 3d printer maakt het mogelijk om een driedimensionaal product te creŽren. Bij dit proces kun je gebruik maken van allerlei materialen. Eerlijk gezegd is het aanbod van deze stoffen op het moment nog niet heel breed, maar hier begint verandering in te komen. Er zijn namelijk steeds meer materialen die je in kunt zetten bij het
3d printen Eindhoven, dus de keuze begint groter te worden. De meeste materialen vallen onder de categorie kunststof, maar 3d printen Amsterdam met metaal is tevens een mogelijkheid. Hieronder vind je vijf verschillende mogelijkheden, maar er zijn natuurlijk nog meer materialen waarvoor je kunt kiezen. 

PLA

PLA is de afkorting van Polylactic Acid. Dit materiaal wordt veelvuldig gebruikt in een 3d printer. Het grote voordeel van PLA is dat het zeer milieuvriendelijk is. Dit komt doordat het uit natuurlijke grondstoffen komt, waaronder maÔs en suiker. Dit zorgt ervoor dat Polylactic Acid biologisch afbreekbaar plastic is. PLA is dan ook vele malen beter voor het milieu dan de meeste andere materialen. Een ander pluspunt van Polylactic Acid is dat het niet echt stinkt tijdens het printen. Bij andere stoffen is dit over het algemeen wel het geval. Er zijn zelfs mensen die de geur van PLA tijdens het printen licht zoetig noemen. 

Aluminium

Metaal kan dus ook gebruikt worden om 3d te printen, maar hiervoor is wel een speciale techniek nodig. Deze relatief nieuwe technologie zorgt er dus voor dat je in principe ook aluminium kunt gebruiken in een 3d printer. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om je object van een ander metalen materiaal te maken. Het systeem werkt door de zogenoemde DMD techniek. DMD is hierbij een afkorting voor een Engelse term genaamd Direct Metal Depositioning. Dit betekent in principe dat het metaalpoeder in de laserstraal komt voor het smelten. Desondanks zijn er ook machines die dit op een andere manier doen

Polycarbonaat

Het is daarnaast tevens mogelijk om polycarbonaat te gebruiken voor het produceren van een item met een 3d printer. Dit materiaal is een soort kunststof. Polycarbonaat kan voor allerlei doeleinden toegepast worden bij dit proces. Zo wordt het veelvuldig gebruikt voor het creŽren van verpakkingen. Daarnaast kun je van polycarbonaat ook glazen maken, terwijl het zelfs gebruikt wordt voor het maken van serredaken. Bovendien kunnen ook vitrines en proefmatrijzen geproduceerd worden van polycarbonaat in een 3d printer. Dit komt onder meer doordat dit materiaal tot wel 250 keer zo sterk is als glas. 

ABS

Ook kun je ervoor kiezen om ABS te leggen onder een 3d printer. Hierbij staat ABS voor Acrylonitrile Butadiene Styren. Het wordt gezien als een filament dat zowel licht als hard is. Het materiaal is onder meer een geschikte keuze als het product na het printen nog bewerkt moet worden. Acrylonitrile Butadiene Styren wordt gemaakt van aardolie en kan gebruikt worden voor het printen van diverse objecten. Hierbij maakt de grootte van het product eigenlijk niet het uit. Overigens is ABS niet echt een goede keuze als het model fijne details en scherpe randjes zal hebben. Het is dan beter om een ander filament te gebruiken. 

Nylon

Nylon kan ook gebruikt worden om een object 3d te printen. Dit is een soort kunststof waarmee allerlei verschillende producten gemaakt kunnen worden. Nylon is relatief flexibel en kan diverse kleuren hebben. Ook kan het ingezet worden als het item transparant moet zijn, want dit is met nylon tevens mogelijk. De mogelijkheden zijn bij dit materiaal dus in principe eindeloos als je een 3d printer hebt. Het is zelfs mogelijk om kleding van nylon 3d te printen.


 

Terug naar Duiven.net

Een site van ADVIDU, Utrecht