Nieuws 13

Duivensport: Een opkomende hobby waar miljoenen voor worden uitgegeven

Op November 2020 is een Belgische postduif verkocht een aan een Chinese duivenmelker voor 1,6 miljoen euro. Het is niet de eerste keer in de geschiedenis van de duivensport dat er zo veel voor wordt betaald voor een raceduif. Duivensport in China is enorm populair en er worden steeds vaker recordbedragen betaald voor raceduiven. 

Mens en duif

Door de geschiedenis heen, was er altijd een hechte relatie tussen mensen en duiven. Voor de tijd van het telegram werden postduiven voornamelijk gebruikt voor het versturen van berichten. Een goed getrainde postduif kon berichten bezorgen over grote afstanden en altijd zijn hok vinden. Tot en met de Tweede Wereldoorlog, was het gebruik van duiven voor het versturen van belangrijke berichten nog steeds de normale gang van zaken. In deze periode waren er zelfs duiven die een militaire onderscheiding kregen voor het uitvoeren van heldhaftige daden, zoals William of Orange die cruciale informatie bezorgde over de geallieerde aanval op Arnhem.

Duiven als hobby

Door de opkomst van moderne communicatiemiddelen die meer betrouwhaar en sneller zijn, is het gebruik van duiven voor post achterhaald geworden. Tegenwoordig is het houden en fokken van Duiven meer een hobby. Het is een hobby die nog steeds door velen over de wereld intensief beleefd wordt. Een belangrijk onderdeel van de duivensport zijn de races, waarbij een duif wordt losgelaten en de eerste duif die terug is bij zijn hok is de winnaar. Hobbyisten betalen daarom recordbedragen aan duiven die consistent goed presteren.

Duivensport als gokspel

Er wordt ook weleens een gokspel gespeeld bij deze races, waarbij de duivenmelker geld kan inzetten op zijn eigen duif. Terwijl in de Benelux de gokker zich steeds meer heeft verplaatst naar online casino echt geld, is duivensport een populaire manier van gokken in Aziatische landen. Voornamelijk in China wordt er regelmatig gespeeld om grote geldbedragen. De duivensport bestaat al in China sinds de Mindynastie (1368 – 1644). Naast dat het kort was verbannen in het begin van de 20ste eeuw, is de duivensport nog steeds enorm populair in China. Het wordt geschat dat er meer dan 100.000 fokkers zijn in de Beijing regio alleen. Ying, een duivenliefhebber en koper uit China, zegt in een interview “In mijn hart komen duiven op de eerste plaats. Mijn vrouw en mijn kinderen komen op de tweede en derde plaats.” Om maar een voorbeeld te geven hoe intensief de duivensport wordt ervaren in China.  

De toekomst van de duivensport

Kurt van de Wouwer, de eigenaar van de postduif “new Kim”, kan het nog steeds niet geloven dat hij zijn duif heeft verkocht voor 1,6 miljoen euro. Maar “new Kim” is nog lang niet de duurste duif dat is verkocht. Dat is namelijk James Legend, ook weer een Belgische postduif dat was verkocht aan een Chinese koper voor 2,8 miljoen euro. De duivensport is nog steeds populair in China en er wordt al gespeculeerd dat er in de toekomst nog hogere bedragen betaald zullen worden voor duiven.

Terug naar Duiven.net

Een site van ADVIDU, Utrecht