Nieuws 15

Tips voor het juiste klimaat in het duivenhok

Als duivenliefhebber doe je (bijna) alles voor je duiven. Maar je kunt ook te veel doen. Lees hier de tips wat je beter wel kunt doen en wat je beter kunt laten.

Een hok moet in de basis uiteraard warm, droog en tochtvrij zijn. En dat geldt niet alleen voor overdag. Ook in de nacht moet het duivenhok aan deze voorwaarden voldoen. Toch mag het hok ook weer niet te warm en droog zijn. Een goede isolatie en een flexibel ventilatiesysteem zijn daarom een basisvoorwaarde. Hierdoor kun je grote schommelingen in het hokklimaat voorkomen.

Basisvoorwaarden

Als basis voor het hok kun je aanhouden dat het in het duivenhok nooit kouder mag zijn dan buiten maar het mag in het hok ook niet veel warmer en droger zijn dan de buitentemperatuur. Daarbij mag de temperatuur ook niet hoger zijn dan 28 graden. De beste luchtvochtigheid varieert daarbij tussen de 50 en 70% (afhankelijk van de temperatuur). Glas in een duivenhok is daarom geen goed idee. Schuiven in het plafond wel. Ook een thermometer en hygrometer plaatsen kunnen je goed helpen om te zien of de waardes in het hok aan de basisvoorwaarden voldoen.

Ventilatie

Ventilatie is belangrijk in het hok. Maar ventilatie bereik je niet met kieren. Erger nog kieren en gaten zijn zelfs heel slecht voor je duiven. Ze geven tocht en zorgen er vooral voor dat de omstandigheden in de nacht slecht zijn. Ook lage ventilatieopeningen zijn daarom uit den boze. Beter kies je voor schuiven die open en dicht kunnen in het plafond bijvoorbeeld.

Belangrijk is namelijk dat als de temperatuur stijgt, de warmte weg kan. Een zadeldak met een steilere voorkant geeft daarom de beste nokventilatie omdat de binnenkomende lucht naar boven wordt gestuwd. Daarnaast moet de inlaatlucht die in het hok komt, er ook weer uit anders. Gebeurt dit niet, dan krijg je overdruk, hogere temperaturen en zwevend stof. Een mechanische afzuiging en/of schoorsteentjes of de genoemde verstelbare schuiven kunnen goed helpen. Bij de hoekafdelingen mag overigens ook geen “valse luchtinlaat” plaatsvinden. En ook de zijranden moeten hermetisch worden afgesloten.

Isolatie

Omdat kieren en gaten uit den boze zijn is het isoleren van het hok met PIR platen een optie. PIR platen zijn namelijk krimpvrij waardoor geen kieren kunnen ontstaan. Het nadeel is dat het een dure oplossing is. Een goed en goedkoper alternatief is het hok te isoleren met glaswol. Omdat duiven gevoelig zijn voor luchtwegproblemen, is het isoleren met steenwol een minder goed alternatief. Met name omdat bij steenwol isolatie (ook wel rotswol genoemd) er bij de verwerking een irriterende werking op kan treden. Niet voor niets wordt er aangeraden om hierbij altijd handschoenen en een stofmasker te dragen.

Voor een droge vloer is het belangrijk dat er wind onder het hok door kan. Maar ook een vloerverwarming kan een gunstige invloed hebben. Heeft het hokklimaat ongunstige omstandigheden waarbij de vloer koud en vochtig is, is isolatie van de vloer ook een optie.

Zuurstof

Ook over de hoeveelheid zuurstof in het hok zijn nogal wat misverstanden. ‘Hoe meer zuurstof hoe beter is’ dan ook zeker niet waar. Een te hoog zuurstofgehalte kan voor hersenafwijkingen zorgen.

Een te laag zuurstofgehalte in de lucht speelt dan weer geen rol in een duivenhok. In veel gevallen als er gesproken wordt over dat er voldoende zuurstof moet zijn, wordt bedoeld dat er voldoende ventilatie moet zijn.

Terug naar Duiven.net

Een site van ADVIDU, Utrecht