Nieuws 22

Hier moet je aan denken bij het bouwen van een duivenhok 

Als je de eigenaar bent van duiven dan zul je natuurlijk een hok moeten hebben voor deze dieren. Onder meer de vloer speelt hierbij een belangrijke rol. De meeste duiveneigenaren zullen kiezen voor een houten vloer, terwijl een gietvloer betonlook juist geen goede keuze is. Dit komt doordat zulke vloeren vaak koud zijn en vocht vasthouden, terwijl een vloer van hout juist een goede isolator is. Een betonlook vloer kan alsnog gebruikt worden, maar dan moet je er beslist bedekking opleggen in de vorm van houtsnippers, stro en zand. Naast de vloer moet je ook aan de onderstaande factoren denken bij het bouwen van een duivenhok. 

Temperatuur 

Je wilt niet dat het hok broeierig is van de hitte, maar het mag ook nooit ijskoud zijn zoals wel het geval kan zijn bij een microcement vloer. De ideale temperatuur waar veel liefhebbers bij zweren ligt rond de 20 graden Celsius. Misschien wel belangrijker dan het bereiken van een exacte optimale temperatuur is ervoor te zorgen dat de temperatuur niet te veel schommelt, dwz het is niet 5 graden in de ochtend en 30 graden in de middag. Zolang de temperatuur constant is, of het nu koeler of iets warmer is, kunnen de duiven in vorm komen.

Vochtigheid

Vochtigheid haalt zuurstof uit de lucht en is als zodanig een andere belangrijke factor om te overwegen, vooral in warmere, meer tropische klimaten. Idealiter moet de luchtvochtigheid tussen 60 en 70 procent worden gehouden. Een hygrometer is een handig hulpmiddel om de vochtigheid in het hok van je duiven in de gaten te houden, daarnaast kunnen de uitwerpselen ook een indicator zijn. Nootachtige bruine uitwerpselen hebben over het algemeen de neiging om een ​​lagere luchtvochtigheid aan te geven, terwijl groene waterige uitwerpselen een hogere luchtvochtigheid aanduiden.

Capaciteit

Overbevolking van het duivenhok kan de strijd tussen de duiven verergeren, de vogels rusteloos maken, de hoeveelheid zuurstof die elke vogel binnenkrijgt beperken en het stressniveau verhogen, wat op zichzelf negatieve gevolgen voor de gezondheid kan hebben. Het is erg belangrijk om te plannen hoeveel vogels je in elke sectie van het hok wilt houden en ervoor te zorgen dat er voldoende zitstokken, boxen, voerbakken enz. zijn voor elke vogel. Bij jonge duiven is het beter om meer dan voldoende faciliteiten te hebben, aangezien het ontbreken van een eigen bak of baars de duiven psychologisch negatief kan be´nvloeden.

Hoogte

Een van de belangrijkste dingen om altijd in gedachten te houden bij het bouwen van een duivenhok, is dat het hok altijd vanaf het maaiveld moet worden verhoogd. De vlieringvloer raakt dus nooit de onbehandelde grond of de plavuizen eronder. Een ruimte van minimaal 20 centimeter helpt om vocht te voorkomen, lucht onder het hok te laten circuleren, water weg te laten lopen en zal ook helpen om eventuele knaagdieren/ongedierte te ontmoedigen om eronder te nestelen. Om dit te bereiken, gebruiken de meeste mensen windblokken die op alle hoeken en onder dragende gebieden zijn gestapeld en gecementeerd. 


 

Terug naar Duiven.net

Een site van ADVIDU, Utrecht