Nieuws 3

De mooiste reizen voor vogelliefhebbers


Het blijft toch prachtig om te zien. Jouw duiven die aan komen vliegen, op weg naar de til of het duivenhok, terug naar huis. Maar de duivensport is ook een tijdrovende en arbeidsintensieve passie. Wanneer je het aandurft om die passie voor even aan een ander over te laten, kun jij je ook elders op de wereld verwonderen over de schoonheid van vogels, tijdens een vakantie speciaal voor vogelaars. Hieronder lees je welke bestemmingen uitermate geschikt zijn om prachtige vogelsoorten te ontdekken. 

Het land van ijs en vuur; vogels kijken in IJsland

In het noorden van IJsland ligt, in een landschap dat doet denken aan Mordor uit Lord of the Rings, een meer dat ontstond door vulkaanuitbarstingen; Mývatn, oftewel ‘muggenmeer’, is precies vanwege die muggen een eldorado voor vogels én vogelaars.
Water vanuit omliggende lavavelden stroomt het meer in en zorgt ervoor dat de temperatuur van het water hoog is, waardoor het meer nooit bevriest. In de zomer stikt het daardoor van de muggenlarven en vissen waar talrijke vogelsoorten zich aan tegoed doen, zoals de IJslandse Brilduiker, kuifduiker of goudplevier. Perfect dus om rond te wandelen met een verrekijker om je aan al deze mooie vogelsoorten te vergapen. Het is wel handig om een
heuptasje mee te nemen waar je anti-muggenspray in stopt, want hoewel ze niet prikken, kunnen ze wel behoorlijk irritant zijn.

In eigen land; de vogels van het Lauwersmeer

Ook in eigen land kun je als vogelliefhebber prima aan je trekken komen. In het Lauwersmeergebied kun je het hele jaar door bijzonder vogelsoorten voorbij zien komen. Dit kun je natuurlijk het beste doen vanuit een van de verscheidene observatieposten die speciaal geplaatst zijn om vogels te spotten. Stop je verrekijker in je schoudertas en wandel naar de vogelkijkplekken Jaap Deensgat, Roodkeelplasje en Ezumakeeg om zeldzame vogels te bewonderen zoals de oeverzwaluw, het baardmannetje en de grauwe kiekendief.
Er is in dit Natuurpark het hele jaar door van alles te zien, maar vooral tijdens de voor- en najaarstrek val je met je neus in de boter! 

Een rijke kust; vogels spotten in Costa Rica

Hou je van exotisch, divers en lekker warm? Dan is een vogelreis naar Costa Rica een uitstekend idee. Bijna nergens ter wereld vind je zo’n grote diversiteit aan vogels. Reis je diep de jungle in of kies je voor de tropische kusten; het maakt eigenlijk niet uit want je kijkt overal je ogen uit; ijsvogels, reigers, spechten, kolibries, toekans, papegaaien, pelikanen, fregatvogels, ara’s, er vliegt en scharrelt eigenlijk teveel om op te noemen. Stop een goede camera in je handtas want dit kleurrijke decor leent zich natuurlijk perfect om te fotograferen. Door gebruik te maken van een plaatselijke gids ontdek je niet alleen nog meer vogelsoorten, maar kom je vaak ook op plekjes waar je anders misschien niet terecht was gekomen.

De ruige Schotse rotskusten; 


Het ruige Schotse landschap is zo, zonder vogels, al adembenemend mooi. Maar vooral door zijn steile rotskusten, water en eilanden is het land een walhalla voor zeevogels én vogelaars. Er zijn diverse routes beschikbaar waarbij je allerlei soorten broedende kolonies van dichtbij kunt bewonderen en fotograferen. Denk bijvoorbeeld aan kuifaalscholvers, papegaaiduikers, drieteenmeeuwen, Noordse stormvogels, alken en zeekoeten.
Ook in de lucht is het uiteraard een drukte van belang met kibbelende vogels, papegaaiduikers die af en aan vliegen en vergeet ook niet een boottochtje te maken om de Jan van Genten te zien, of misschien zelfs een ijsduiker of tuimelaar.

 

Terug naar Duiven.net

Een site van ADVIDU, Utrecht