Nieuws 36

Op de vogelgriep zit geen enkele duivenmelker te wachten

Nu het voorjaar weer voor de deur staat worden allerlei soorten vogels ook weer actief. Ze zoeken niet alleen voedsel in dorpen en steden maar gaan ook nestmateriaal verzamelen zodat de nieuwe generatie een plek heeft om op te groeien. Daarnaast brengen ze ook de vogelgriep over, een ziekte die op dit ogenblik volop in Nederland heerst. Als je zelf in het bezit bent van topduiven wil je graag dat je verder geen overlast hebt van tortelduiven en houtduiven. Ook zit je er niet op te wachten dat wilde vogels de vogelgriep naar jouw trotse bezit overbrengen. Gelukkig zijn daar vogelvriendelijke middelen voor zodat je geen overlast hebt van wilde vogels bij jou in de buurt.

Het kan in het voorjaar een heel gesleep zijn met takken, touwen en ander nestmateriaal. Overal zie je de vogels bouwen aan een plek om de kleintjes straks groot te brengen. Kraaien, eksters, mussen, kauwen en duiven zie je veel in stedelijke omgevingen. Was ooit de huismus de meest geziene vogel, tegenwoordig zijn kauwen de baas in stad en dorp. Samen met de duif, gaai en ekster kunnen ze voor behoorlijke overlast in de straat zorgen. En het nestmateriaal dat moeten huizenbezitters in het najaar weer weg laten halen als de schoorsteen weer flink gaat roken. Wil je al deze ellende voorkomen dan is er een ideaal vogelvriendelijke oplossing in de vorm van duivenpinnen. Hiermee voorkom je dat wilde vogels zoals tortelduiven op jouw schutting of in jouw dakgoot gaan zitten.

Welzijn vogels

Ben je duivenliefhebber dan wil je graag het beste voor je vogels. Elke duivenmelker streeft ernaar om die ene topduif in huis te hebben. Je kunt zelf met het beste dna kweken of je kunt zelf een investering doen om een snelle topper in huis te halen. Naast vlugge vliegers die moeiteloos hun weg door heel Europa naar huis weten te vinden zijn er natuurlijk ook de sierduiven waar veel liefhebbers enorm veel plezier van hebben. Ben je daarmee aan het kweken dan is het altijd weer spannend wat de nieuwe generatie zal opleveren. Omdat dit kweken gecontroleerd gebeurt veroorzaakt die weinig overlast. Daarnaast staat het welzijn van dieren bij de meeste duivenliefhebbers hoog in het vaandel.

Overlast

Toch is het een feit dat we steeds meer overlast ondervinden van vogels die zich in dorpen en steden vestiging. Omdat steeds meer vogels zich hebben aangepast aan dat leven in de stad, zorgen ze ook voor steeds meer overlast. Op alle mogelijke plekken gaan ze zich nestelen. Dat gebeurt niet alleen in bomen, maar ook in schoorstenen en dakgoten of onder daken. Hiermee bestaat de kans dat veren, parasieten en uitwerpselen via rookkanalen of openstaande ramen in woonhuizen terecht komt. Ook duivenliefhebbers zitten niet te wachten dat parasieten of bijvoorbeeld de vogelgriep van een wilde vogel overspringt naar hun zorgvuldig opgekweekte duiven. Dat zou een regelrechte ramp zijn. Zoals iedereen wel weet heerst er op dit ogenblik namelijk volop vogelgriep in Nederland. Om vogelgriep uit de buurt te houden zijn er diverse mogelijkheden voor vogelafweer beschikbaar.

Naast het overbrengen van parasieten en virussen kunnen nesten van wilde vogels zoals de houtduif en tortelduif ook brandgevaar in verstopte rookkanalen opleveren. En wat te denken aan geblokkeerde dakgoten. Vogels in hun natuurlijke omgeving in bossen en weilanden dat is voor de meeste mensen geen probleem. Daar hebben ze ook hun natuurlijke vijand in de vorm van roofvogels. Op die manier kunnen mens en dier op een harmonieuze manier perfect naast elkaar leven.

Terug naar Duiven.net

Een site van ADVIDU, Utrecht