Nieuws 4

 
Duiven gezond houden

Duiven zijn geen veeleisende vogels. Door ze dagelijks te voeren, vers drinkwater te geven en water beschikbaar te stellen voor een bad blijven ze vaak al gezond. Een bad is goed voor hun verenpak en de conditie. Daarnaast is hygiŽne in het hok zeer belangrijk en zal u regelmatig het hok moeten schoonmaken. Met deze vier tips houdt u uw duiven gezond.

Schoonmaken duivenhok

Ziektekiemen overleven en vermeerderen zich in vuil. In een vuil hok kunnen ze de duiven snel besmetten, dus het duivenhok moet regelmatig worden schoongemaakt. Met behulp van een krabber verwijdert u de ontlasting van de duiven van de vloer, uit de broedhokjes en de zitschapjes. Ook via drinkwater kunnen ziekten worden overgedragen. Niet alleen moet drinkwater dagelijks ververst worden, maar ook moeten de bakjes, evenals de etensbakken, regelmatig met een borstel worden schoongemaakt.

Parasieten op de huid

Er komen een aantal parasieten voor op de huid en tussen de veren van de duif. Wat de schadelijke gevolgen van een parasiet zijn hangt af van het soort. Zo komt onder andere de kleine veerluis, de lange veerluis en de schachtmijt regelmatig voor. De kleine veerluis tref je voornamelijk aan op de nek, rug en stuit, terwijl de lange veerluis tussen de vlagen van de veren zit. De veerluis wordt doorgaans aangetroffen als een duif een ziekte onder de leden heeft. Schachtmijten zitten tegen de schacht en zorgen ervoor dat de veren kunnen uitvallen. In de dierenspeciaalzaak is er een spray verkrijgbaar tegen dit soort parasieten. Ook kun je met de duif naar de dierenarts. Waar mensen een zorgvergelijker invullen, is dit voor duiven niet nodig. Duiven kunt u in sommige gevallen verzekeren met een dierenverzekering, maar binnen de duivensport is dit doorgaans niet mogelijk.

Voldoende ruimte in het hok

Een belangrijke veroorzaker van ziektes is overbevolking in het duivenhok. Ook vocht zorgt ervoor dat bacteriŽn en ziekteverwekkers sneller groeien. Zorg er altijd voor dat het duivenhok van binnen goed droog is en de temperatuurverschillen niet te groot zijn. Hierbij zijn een goede ventilatie en isolatie belangrijk. Als vuistregel kunt u ťťn kubieke meter ruimte aanhouden per koppel duiven. Houd hier rekening mee bij het aanschaffen van nieuwe duiven. De exacte ruimte is afhankelijk van de verluchting in het hok. Hoe slechter dit is, des te minder duiven gehouden kunnen worden. Om zeker te zijn van de juiste verluchting, valt het aan te raden om een mechanische verluchting te nemen.

In bad

Duiven gaan graag in bad en dit behoort tot de persoonlijke hygiŽne van de duiven. Zorg er dus voor dat de duiven af en toe een bad kunnen nemen. Dit kan door een bak gevuld met zo'n 10 cm water neer te zetten in het hok of in de tuin. Haal het bad na het baden weg, want sommige duiven gaan hier uit drinken en dat is niet bevorderlijk voor hun gezondheid. U kunt ook een scheutje badzout of azijn aan het water toevoegen om dit te voorkomen. Dit heeft ook nog eens een positief effect op de bevedering.

 

 

Terug naar Duiven.net

Een site van ADVIDU, Utrecht