Nieuws 40

 

Hoe kun je duiven vervoeren? 

Of je je vogel nu naar de dierenarts brengt, van de dierenwinkel naar huis of op een dagje uit, met deze tips kun je ervoor zorgen dat je gevederde vriend een veilige, stressvrije reis beleeft. Hiervoor moet je de duif beslist niet in een Shabbies tas stoppen voor het vervoer, dit resulteert namelijk alleen maar in problemen. Wat je wel moet doen, lees je in dit artikel! 

Plan vooruit voor de reis. Reizen kan voor elk huisdier stressvol zijn, en vogels zijn daarop geen uitzondering. Maak een lijst van de benodigdheden die je nodig hebt en houd deze bij de hand voor je reis. Wacht niet tot een paar minuten voordat je vertrekt om de reis voor te bereiden, dit moet je echt al van tevoren doen zodat dit geen problemen oplevert waardoor je te laat arriveert. 

Houd je vogel rustig en veilig. Plan verschillende soorten reizen met je duif - korte hops, en langere road trips, zoals een verhuizing naar een nieuw huis. Wellicht kun je zelfs met het dier op vakantie gaan, een toilettas dames vullen met de benodigdheden voor je vogel is dan uiteraard van belang. 

Houd je vogel in een donkere, rustige container zoals een doos wanneer je korte trips maakt, zoals een bezoek aan de dierenarts. Gebruik een kartonnen doos of koop een kleine reismand bij je plaatselijke dierenwinkel. Maak gaatjes in de kartonnen doos, of gebruik een reismandje met goede ventilatie. Een Valentino tas is niet geschikt om te gebruiken als container voor je duif, hierin kan het dier immers geen adem halen aangezien je er geen gaatjes in wilt of kunt prikken.

Verwijder zitstokken of speeltjes uit de reismand die je voor je korte reis wilt gebruiken. Leg een klein, droog washandje of theedoek op de bodem van de doos of reismand, samen met wat oude bodembedekking uit de kooi van je duif. De vertrouwde geuren zullen hem helpen kalmeren. 

Gebruik een kleine, minder ruime reismand. De vogel moet niet veel ruimte hebben om zich te bewegen, opgewonden te raken en met zijn vleugels te slaan. De meeste vogels zullen zich in een nesthouding in de theedoek nestelen. Hij zal geen voedsel of water nodig hebben voor een korte reis.

Bereid je voor op een langere reis met een kleine kooi op reisformaat. Verwijder alle zitstokken. Speelgoed dat aan de wanden van de kooi kan worden bevestigd is prima, zolang het maar niet vrij kan slingeren en je vogel kan verwonden. 

Vul de voer- en waterbakjes tot de helft. Leg een kleine handdoek op de bodem van de kooi waarop de duif kan zitten. Neem een extra handdoek mee om over de kooi te draperen, zodat het een donkerdere, rustigere omgeving is. Als je stopt voor toilet- en maaltijdpauzes, maak de kooi dan open en laat je vogel rondkijken. Praat de hele reis met hem zodat hij een vertrouwde stem hoort. 

 

Zet de kooi of reismand van je vogel op een veilige plaats in je voertuig. Je wilt niet dat hij van de stoel glijdt. Zet hem op een voetsteun en zet hem vast met veiligheidsgordels of klem hem tussen zwaardere voorwerpen.
Terug naar Duiven.net

Een site van ADVIDU, Utrecht