Nieuws 43

Mag ik duiven houden in mijn huurwoning?

Na een flinke zoektocht heb je eindelijk een geschikte huurwoning gevonden. Na jarenlang in een koophuis te hebben gewoond en je flink wat overwaarde hebt opgebouwd, vind je het tijd om het huis te verkopen. Je kiest er vervolgens voor om een huis te gaan huren, maar je bent even vergeten dat je in je tuin ook nog een duivenhok hebt staan. Mag deze eigenlijk wel mee naar je huurwoning? Om je een idee te geven hoe dit exact zit, hebben we een aantal belangrijke zaken voor je op een rijtje gezet waar je rekening mee moet houden.

Vraag het na bij je gemeente

Het houden van duiven is niet in iedere gemeente vanzelfsprekend. Zo kan het namelijk heel goed zijn, dat jij wellicht in de gemeente waar je gaat wonen een speciale vergunning moet aanvragen voor het mogen houden van duiven. Het is dus belangrijk om dit op voorhand bij je gemeente na te vragen. Want bouw jij een duivenhok, zonder dat je daarvoor de benodigde vergunning hebt, dan kan dit je dit duur komt te staan. Niet alleen kan de gemeente je sommeren het duivenhok per direct te verwijderen, maar kunnen ze je daarbovenop ook een boete geven. 

Bekijk het huurcontract

Een huis of appartement huren Eindhoven gaat natuurlijk altijd gepaard met een huurcontract. In dit contract staat exact wat er wel en niet is toegestaan. Dus ook op het gebied van het houden van eventuele huisdieren. Echter zal er niet expliciet worden vermeld dat het houden van een duivenhok met duiven verboden is. Het is dus verstandig om de verhuurder te contacten en het telefonisch verder te bespreken. Het is immers niet de bedoeling dat je zonder toestemming een duivenhok plaatst. Dit kan tot grote onvrede leiden en zelfs een ontbinding van het huurcontract tot gevolg hebben. Zover wil je het natuurlijk absoluut niet laten komen.

Waar let je op bij de het aanschaf van een duivenhok?

Wanneer blijkt dat het zowel voor de gemeente als voor de verhuurder geen bezwaar is om een duivenhok te plaatsen, dan kun je er natuurlijk voor kiezen je oude mee te nemen. Besluit je toch een nieuwe te kopen, dan is het belangrijk om rekening te houden met een aantal zaken. Zo is het van belang te bepalen voor welk materiaal je kiest. De keuze voor het materiaal bepaald natuurlijk mede de uiteindelijke prijs van het duivenhok. Ook de grote van het duivenhok speelt natuurlijk een rol is de uiteindelijke prijs.

Laat een duivenhok plaatsen

Je kunt er natuurlijk voor kiezen om zelf aan de slag te gaan. Toch is het verstandig een expert op locatie te laten beoordelen wat voor jou persoonlijke situatie de beste keuze is. Zo voorkom je dat je wellicht op termijn spijt krijgt en extra kosten moet maken voor het aan laten passen van je duivenhok. Je kunt dus beter op voorhand het zekere voor het onzekere nemen, dan dat je achteraf spijt hebt en een hoop onnodige extra kosten moet maken. 

Terug naar Duiven.net

Een site van ADVIDU, Utrecht