Nieuws 50

  

 

Hoe wordt de waarde van een duif bepaald?

Duiven zijn al eeuwenlang geliefd als huisdier en worden wereldwijd gehouden. Naast hun schoonheid en intelligentie worden duiven ook gewaardeerd vanwege hun snelheid en uithoudingsvermogen. Dit heeft geleid tot de ontwikkeling van duivensport, waarbij duiven worden getraind en wedstrijden worden gehouden om te bepalen welke duif het snelst is. Hoeveel geld hier exact in om gaat dat is niet bekend. Wat we wel weten, is dat er duiven zijn die voor enorme bedragen zijn verkocht. Je duif verzekeren kan dus in bepaalde gevallen wel verstandig zijn. Net als dat je autoverzekering de schade aan je eigen auto of aan de van de ander dekt, kun je een duif verzekeren tegen bijvoorbeeld ziekte.

Verschillende factoren

In de duivensport worden duiven gewaardeerd op basis van verschillende factoren, waaronder hun afkomst, leeftijd, prestaties en fysieke kenmerken. Afkomst is een belangrijke factor omdat duiven van bepaalde rassen en lijnen hoger gewaardeerd worden dan andere. Dit komt omdat deze duiven als betere presteerders worden beschouwd en een hogere waarde hebben op de markt. Naast afkomst speelt ook de leeftijd van de duif een rol bij het bepalen van de waarde. Over het algemeen zijn jonge duiven, tussen de één en drie jaar oud, meer waard dan oudere duiven. Dit komt omdat jonge duiven vaak nog in staat zijn om betere prestaties te leveren en dus een groter potentieel hebben om te winnen.

De prestaties van de duif

De prestaties van de duif zijn ook belangrijk bij het bepalen van de waarde. Duiven die goede prestaties hebben geleverd in eerdere wedstrijden, hebben een hogere waarde omdat ze bewezen hebben dat ze sneller en beter zijn dan andere duiven. Dit maakt ze ook meer gewild bij fokkers, omdat ze nakomelingen kunnen voortbrengen die ook goed presteren. Tot slot spelen fysieke kenmerken zoals de grootte, bouw, kleur en verenkleed van de duif ook een rol bij het bepalen van de waarde. Sommige fokkers hechten meer waarde aan bepaalde fysieke kenmerken dan anderen en deze kunnen dus variëren afhankelijk van de individuele voorkeur.

Wedstrijden

Wedstrijden zijn een belangrijk onderdeel van de duivensport en zijn bedoeld om te bepalen welke duif het snelst is. De wedstrijden variëren in lengte en kunnen enkele kilometers tot honderden kilometers lang zijn. Tijdens de wedstrijd worden de duiven vrijgelaten op een bepaalde locatie en moeten ze terugvliegen naar hun hok. De duif die het snelst terugkeert, wint de wedstrijd. De prestaties van de duif tijdens de wedstrijden zijn een belangrijke factor bij het bepalen van de waarde. Wel is het aan te raden om je duif goed te verzekeren. Daar waar een autoverzekering geweigerd kan worden omdat je bijvoorbeeld betalingsachterstanden hebt gehad, zal dit bij het verzekeren van een duif niet aan de orde zijn.

Tot slot

Al met al wordt de waarde van duiven bepaald door verschillende factoren, waaronder afkomst, leeftijd, prestaties en fysieke kenmerken. Deze factoren zijn belangrijk voor fokkers en duivenliefhebbers bij het kopen en verkopen van duiven. Je kunt je dus wel voorstellen hoe ontzettend veel geld er in deze wereld omgaat en het dus niet vanzelfsprekend is dat een duif, ondanks de juiste fysieke kenmerken, ook een flinke som geld op gaat leveren.

 

Terug naar Duiven.net

Een site van ADVIDU, Utrecht