Nieuws 56

  

 

Samen onder één dak: Hoe honden en duiven harmonieus kunnen samenleven.

Je hebt hondenliefhebbers. Je hebt duivenliefhebbers. Maar wat als je van beide dieren houdt en ze onder één dak wilt laten leven? Een cartoonachtig beeld van een hond die achter een duif aanjaagt komt waarschijnlijk als eerst in je op. Maar wees gerust, het is heel goed mogelijk om deze twee dieren in harmonie te laten samenleven. In deze blog lees je precies hoe je dat aanpakt.

Stap 1: De voorbereiding is het halve werk

Een gedegen voorbereiding begint bij het begrijpen van de specifieke behoeften en gedragingen van zowel honden als duiven. Honden zijn van nature jagers en duiven zijn prooidieren. Dit betekent dat je moet beginnen met het conditioneren van je hond om zijn jachtinstinct onder controle te houden. Je kunt hiervoor het beste een professionele trainer inschakelen. Laat beide dieren ook checken door een dierenarts om er zeker van te zijn dat ze gezond zijn en geen ziektes kunnen overdragen.

Stap 2: Creëer afgescheiden ruimtes

Ruimtelijke indeling is cruciaal. Duiven houden van hoge en rustige plekken. Plaats de duivenkooi of het duivenhok op een hoogte waar de hond er niet bij kan. Zorg ook dat er een fysieke barrière is, zoals een stevig hekwerk of net, zodat de hond niet in de verleiding komt om te springen of te klimmen. Voor de hond kun je een comfortabele mand plaatsen aan de andere kant van de ruimte. Zorg dat beide zones goed afgebakend zijn en dat er geen gedeelde 'grijze' zones zijn waar conflicten kunnen ontstaan.

Stap 3: Hondentuig voor extra controle

Wanneer het moment daar is om de dieren bij elkaar te introduceren, kun je de hond het beste aangelijnd houden. Een hondentuig biedt hierbij extra controle en veiligheid. Dit zorgt ervoor dat je de bewegingen van je hond goed kunt sturen, zonder druk op de nek uit te oefenen. Zo kun je ingrijpen voordat hij te enthousiast wordt bij het zien van de duif.

Stap 4: Geleidelijke introductie

Haast is de vijand van elke harmonieuze relatie. Begin dus langzaam. Je kunt eerst kiezen voor indirect contact. Plaats bijvoorbeeld een doek met de geur van de hond in de duivenkooi en vice versa. Zo wennen ze aan elkaars geur. Vervolgens kun je ze in dezelfde ruimte brengen, maar nog wel gescheiden door bijvoorbeeld een hek of gaas. Laat ze eerst op afstand naar elkaar kijken en aan elkaar ruiken. Verleng deze momenten geleidelijk en let goed op tekenen van stress of agressie.

Stap 5: Positieve associatie

Het gebruik van positieve bekrachtiging kan wonderen verrichten. Als de hond kalm blijft in de aanwezigheid van de duif, beloon hem dan met een hondensnoepje. Doe hetzelfde voor de duif met wat duivenvoer. Deze positieve associatie helpt beide dieren om te begrijpen dat goed gedrag wordt beloond. Na een tijdje zullen ze leren dat elkaars aanwezigheid iets positiefs is en niet iets om bang voor te zijn. Het vergt wat tijd en geduld, maar het is heel goed mogelijk om een hond en een duif in harmonie te laten samenleven.

Terug naar Duiven.net

Een site van ADVIDU, Utrecht