Nieuws 6

Duiventransport: alles over
waterverzorging

Tijdens het vliegen produceren duiven veel warmte. Er wordt zelfs zo'n 20 keer meer warmte geproduceerd bij een snelheid van 70 km per uur dan in rust. Het vochtverlies loopt hierdoor op. Waterverzorging tijdens transport is daarom één van de meest belangrijke zaken om rekening mee te houden bij het vervoeren van duiven. 10 procent vochtverlies van het lichaamsgewicht is voor duiven namelijk al een dodelijke hoeveelheid. 

Lichaamstemperatuur duiven

Duiven zijn endotherme organismen, wat inhoudt dat de lichaamstemperatuur van de vogels redelijk gelijkmatig en constant gehouden kan worden. De gemiddelde lichaamstemperatuur ligt op 41 à 42 graden, waardoor duiven warm aanvoelen in de hand. In rust zakt de temperatuur naar zo'n 37 à 38 graden. Tussen de 20 en 28°C blijft de lichaamstemperatuur van duiven constant. Onder de 20 graden moet een duif zelf meer warmte produceren, wat energie kost. Boven de 28 graden moet de duif juist energie verbruiken om af te kunnen koelen. In tegenstelling tot mensen, doen duiven dit niet door te zweten, maar door op hoge frequentie te hijgen door de snavel. Allereerst is het dus belangrijk om een goede temperatuur te hebben in de wagen van het transport, zodat de duiven geen extra energie hoeven te verbruiken.

Waterbehoefte

Zelf denkt u wellicht automatisch aan de autoverzekering en het aanschaffen van een geschikt formaat vervoerswagen, maar minstens zo belangrijk is de juiste waterbehoefte. Evenals de duur van het transport. Bij een temperatuur van 22 graden en een transport van 10 uur, verliest de duif namelijk al 4 procent van het lichaamsgewicht. Is het buiten 24 graden? Dan komt de duif al in de buurt van de fatale grens met een verlies van 8 procent. Een goede waterverzorging, zowel tijdens transport als in de ren, is essentieel voor de gezondheid en vliegprestaties van uw duiven. De hersenen functioneren enkel wanneer er voldoende vocht wordt aangevoerd. Het oriëntatievermogen zal haast uitvallen wanneer dit niet het geval is. Een watertekort kan dus leiden tot grote verliezen van duiven.

Water voor het inkorven

Veel duiven krijgen al ruim voor het inkorven geen water ter beschikking. Laat uw duiven eerst drinken voor het inkorven, zodat ze het ritje naar het inkorflokaal inclusief bijkomende wachttijd comfortabel doorkomen. Controleer van tevoren het weer. Het is het beste om duiven in te korven bij koele temperaturen en dit te vermijden bij hoge buitentemperaturen van meer dan 28 graden. In de zomer hadden we een aantal zeer hete dagen. In dit geval wordt het aangeraden om de duiven 's nachts te vervoeren en overdag in de schaduw op de lossing te wachten.

Terug naar Duiven.net

Een site van ADVIDU, Utrecht