Nieuws 9

De geschiedenis van de postduif

De meeste mensen denken er waarschijnlijk niet direct zo over na wanneer ze een duif zien vliegen, maar de postduif heeft een rijke geschiedenis die helemaal teruggaat naar voor onze jaartelling. Deze vogel heeft in de loop van de geschiedenis heel wat verschillende rollen in onze levens gespeeld. Hieronder lees je welke rollen dat zoal waren. Wanneer je dan weer eens met je rugtas op je rug over de Dam wandelt zul je ineens heel anders naar de duiven kijken.

Om van te smullen

Ver voordat we de telling van de jaren begonnen bij te houden, was men al bezig met het houden van duiven. De Perzen, Grieken en Egyptenaren hielden duiven met als doel ze op te eten. Zij domesticeerden de Rotsduif, een duif die leeft in het wild. De postduif is een afstammeling van deze wilde soortgenoot. Het ongekende vermogen van de duif om zijn weg terug te vinden, was bij de mens al snel bekend en werd dan ook in vele verhalen, gedichten en kunstuitingen een terugkerend onderwerp. Het meest bekende is natuurlijk wel de rol van de duif in het verhaal van Noah en de Ark.

Duivenpoep

Tegenwoordig baal je als een stekker wanneer je met je Ted Baker tas naar je auto loopt om vervolgens te ontdekken dat die helemaal onder de duivenpoep zit. Je zult dan ook verbaast zijn als je erachter komt dat er ooit fors betaald werd voor duivenpoep. Zo rond de 16e eeuw werden duiven namelijk gehouden voor consumptie, maar ook voor de poep. De edelen bouwden duivenhokken in torens waar duizenden duiven woonden. Met de ontlasting van de vogels werden de landerijen bemest. 

Belangrijke boodschappen

Je kunt het je nu bijna niet voorstellen als je met je Eastpak rugzak en je mobieltje in de hand door de stad loopt, maar er was een tijd dat het helemaal niet zo vanzelfsprekend was om snel een boodschap aan iemand over te brengen. Al sinds ca. 500 voor Christus kregen die slimme Romeinen en Grieken het idee om duiven te gebruiken om belangrijke boodschappen over te brengen. Zo werden ze, volgens de dichters, ingezet om liefdesbetuigingen over te brengen tussen geliefden en waren ze vooral belangrijk in tijden van oorlog en rampspoed. Deze rol als boodschapper heeft de duif enorm lang gehouden. Zo kondigde een postduif aan wie de winnaars waren van de Olympische spelen, speelden ze een belangrijke rol in de Tachtigjarige oorlog en verspreidde de duivenpost als manier om boodschappen over te brengen zich over de wereld.

De duivensport 

Dat mensen duiven gingen houden voor de sport begon in België ergens tussen 1815 en 1825. De sport werd toen in korte tijd ontzettend populair in verschillende landen, ook in Nederland. In de volksbuurten wemelde het van de ‘duivenmelkers’, die tijdens wedstrijden allemaal hoopten dat een van hun duiven zou winnen, door als eerste weer thuis te komen. Toch is het aantal duivenhouders inmiddels enorm teruggelopen, zo zeer zelfs dat de sport op de lijst immaterieel erfgoed van Nederland terecht is gekomen. Niet alleen vanwege de rijke geschiedenis, maar ook om ervoor te zorgen dat deze bijzondere hobby gestimuleerd en behouden wordt.

Terug naar Duiven.net

Een site van ADVIDU, Utrecht