Nieuws 26

Hoe kun je voor een duif zorgen?

 

Zorgen voor een duif houdt in dat in al hun basisbehoeften wordt voorzien en ze veilig worden gehouden. Duiven zijn kwetsbaar voor allerlei soorten roofdieren, dus als je ze buiten houdt, zorg er dan voor dat de dieren in de buurt of loslopende katten en honden er geen maaltijd van kunnen maken. Helaas is het niet mogelijk om een zorgverzekering af te sluiten voor je duif, maar met de onderstaande tips en goede zorg kan je vogel alsnog 20 jaar of zelfs langer leven.

Huisvesting

Als je slechts ťťn of twee duiven hebt, kun je ervoor kiezen om ze in een grote kooi in huis te houden. Houd de kooi uit direct zonlicht en uit de buurt van tocht, evenals katten of honden die je huishouden delen. De kooi van je vogel moet ten minste 1 meter hoog bij 1 meter breed en 1 meter voet lang zijn, maar een grotere kooi heeft de voorkeur. Maak de kooi dagelijks schoon. Een outdoor duif kippenren of hok is ook een geschikte huisvesting voor je duiven, met name als het gaat om postduiven

Voeding

Voor het beste resultaat geef je je vogels commerciŽle voeders die speciaal voor duiven zijn ontworpen. Vermijd diŽten met alleen zaad en kies voor gepelletiseerde voeders, indien beschikbaar. Het voeren van een dieet met alleen zaden kan calciumtekort veroorzaken. Bied je vogels daarnaast dagelijks een selectie schoongemaakte en gesneden verse groenten en fruit aan. Geschikte keuzes zijn onder meer: 

  • fruit, waaronder appels, peren en meloen
  • groenten, waaronder boerenkool en spinazie
  • broccoli en wortelen
  • bosbessen

Duiven houden ook van stukjes broodkruim, puree en gekookte rijst. Voor een speciale traktatie serveer je je vogels meelwormen. Je duiven moeten altijd vers, schoon water tot hun beschikking hebben. Maak elke dag de voer- en waterbakken van je vogels schoon. 

Trainen

Als je je vogels buiten houdt, bouw het hok dan hoog genoeg of zorg voor voldoende ruimte in het voliŤregedeelte voor voldoende beweging. Als je duiven binnen blijven, kun je ze regelmatig buiten de kooi laten vliegen - twee uur per dag is ideaal - maar neem vooraf voorzorgsmaatregelen. 

Verzorging van babyduiven

Duiven bereiken geslachtsrijpheid na ongeveer 6 maanden. Als je duivenduivin eieren legt en kuikens uitbroedt, kunnen zij en haar partner het meeste werk zelf doen wat betreft de verzorging van de nakomelingen. Duiven - zowel mannelijk als vrouwelijk - produceren in feite melk in hun gewassen voor hun jongen. Het gewas maakt deel uit van het spijsverteringskanaal van veel vogelsoorten, maar weinigen produceren melk. De melk is veel gezonder voor babyduiven dan enig ander soort voedsel. Als je zonder hulp van de ouders een babyduif moet verzorgen, vraag dan je dierenarts om een ​​geschikt recept voor duivenmelk. Deze expert kan een commerciŽle formule voor babyvogels aanbevelen, gemengd tot een vloeibare toestand voor pas uitgekomen kuikens en gevoed via een spuit. Zorg er bij het plaatsen van de spuit in de bek van de vogel voor dat de punt helemaal in de krop gaat. Plaats een beetje vaseline op de punt van de spuit voor smering.

Terug naar Duiven.net

Een site van ADVIDU, Utrecht