Nieuws 27

Hoe kun je een duif transporteren in een auto? 

 

Reizen met een vogel in een lease auto lijkt waarschijnlijk een ontmoedigende taak. Laten we eerlijk zijn, de meeste vogels blijven waarschijnlijk liever thuis dan een ritje in de auto te maken. Soms heb je echter geen andere keuze dan je vogel mee te nemen op een roadtrip. Of het nu een korte reis naar de dierenarts is, of een langere reis als je gaat verhuizen, of van plan bent je vogel of papegaai mee te nemen op vakantie, in sommige gevallen zal je duif toch echt mee moeten in je auto. Met behulp van dit artikel zal dit mogelijk zijn! 

Reiskooi 

De reiskooi van je vogel moet kleiner zijn dan de normale kooi waarin je duif thuis verblijft. Zo is hij licht en gemakkelijk te vervoeren. Bovendien zal het hebben van een kleinere reiskooi ook mogelijke verwondingen voorkomen, omdat je vogel het risico loopt in een grote kooi te worden heen en weer te worden gegooid in een rijdende auto. Dat gezegd hebbende, moet de reisdrager groot genoeg zijn voor je vogel om zijn vleugels zonder enige beperking te strekken. Een parkiet heeft natuurlijk een veel kleinere kooi nodig dan een grijze duif.

Wennen

Je wilt dat je duif zich zo thuis mogelijk voelt in zijn reiskooi. Dit minimaliseert stress omdat je vogel zich niet volledig buiten zijn comfortzone zal voelen. Probeer je reiskoffer weken voor je autoreis te verkrijgen, zodat je voldoende tijd hebt om je duif te laten wennen aan zijn tijdelijke thuis. Hierbij is het ook van belang dat je je vogel niet dwingt in de kooi. De duif zal de reiskoffer dan namelijk gaan associŽren met angst en stress, wat je niet moet willen. Plaats de kooi in plaats daarvan tijdens het spelen en laat de deur open zodat je vogel er in kan wanneer hij/zij dat zelf wil.

Oefeningen

Zodra je duif zich meer op zijn gemak begint te voelen in zijn nieuwe reis naar huis, moet je hem eraan wennen om daar voor langere tijd te blijven, met de deur gesloten. Zet je vogel in de kooi met hun favoriete lekkernij of speeltje, sluit de deur goed en pak de drager voorzichtig op. Loop met de drager door het huis zodat je vogel aan de beweging went. Werk je een weg omhoog om je vogel minimaal 30 minuten in zijn reiskooi te hebben, voordat je hem/haar er zelf uit laat springen. Als je vogel eenmaal gewend is om in de kooi te zitten, is het tijd voor wat testritten in de auto!

Antistresssupplementen

Je kunt overwegen om je duif vitamines en mineralen met de stressformule te geven voordat je met de auto gaat rijden. Deze worden verondersteld het stressniveau te verlagen en ook ziekte te helpen voorkomen die het gevolg is van stress. Avitech's AviBios en Mardel's Ornabac zijn poedervormige mengsels die kunnen worden toegevoegd aan het zachte voedsel van je vogel, zoals fruit. Bovendien vinden sommige mensen dat Parrot Calming Formula of Calming Herbs for Parrots de zenuwen van hun vogels kalmeert tijdens het reizen.

Terug naar Duiven.net

Een site van ADVIDU, Utrecht